Stalling Amsterdam Stalling
Amsterdam
IN DE BUURT VAN HUIS OF WERK UW RIJWIEL PARKEREN

PLATTEGROND

STALLINGEN

AANMELDEN
contact
CONTACT
Wheely opbergsysteem
De (elektronische) sleutel
Fietspunt bewaakte fietsenstalling

Gedragscode gebruikte fietsen

Amsterdamse gedragscode gebruikte fietsen

Door op straat een fiets te kopen houd je het circuit van gestolen fietsen in stand. Bovendien loop je het risico een hoge boete te krijgen en eventueel een strafblad. Koop liever een fiets bij de vakhandel: sinds begin van dit jaar wordt de vakhandel gecontroleerd en kun je daar met een gerust hart een fiets kopen.

Mag ik een fiets op straat kopen?
Nee. Wie een fiets op straat koopt, is strafbaar. De politie kan dus niet alleen optreden tegen personen die fietsen verkopen, maar ook tegen personen die een fiets kopen. De meeste fietsen die op straat worden gekocht zijn gestolen. De rest bestaat uit fietsen die zijn 'gevonden' en gerepareerd met onderdelen van fietsen die op de openbare weg geparkeerd staan.

Krijg ik een boete als ik een fiets koop?
Ja. Als je gepakt wordt, moet je een boete van 190 euro betalen. De fiets bent je kwijt. Meer informatie over boetes bij het openbaar ministerie.

Loop ik als koper nog meer risico?
Wie op straat een fiets koopt, loopt altijd het risico dat de eigenaar aangifte van diefstal heeft gedaan. Als je wordt aangehouden, komt je als heler te boek te staan. Je gaat mee naar het politiebureau, waar de politie je in een dagverblijf insluit. De politie maakt proces-verbaal op en draagt de zaak over aan justitie.

Waar kan ik wel een betrouwbare fiets kopen?
Sinds begin van 2003 worden alle handelaren in meerdehands fietsen gecontroleerd door een toezichthouder in dienst van de gemeente. Ook is op initiatief van de Amsterdamse rijwielbranche en in samenspraak met de RAI-Vereniging een 'Amsterdamse gedragscode gebruikte fietsen' opgesteld.

Rijwielhandelaren die de gedragscode ondertekenen zeggen daarmee:

- we registreren bij het inkopen van fietsen het framenummer, de persoonsgegevens en de sleutelnummers
- we kopen nooit een fiets in zonder slot en sleutels
- we kopen geen fiets met (braak)schade aan het achterspatbord
- we repareren geen fiets zonder slot (tenzij de eigenaar kan aantonen dat het zijn of haar fiets is)
- we slijpen geen sloten open (tenzij de eigenaar kan aantonen dat het zijn of haar fiets is)
- we noteren gegevens van onze klanten op de reparatiekaart
- we verkopen alleen maar goede (ART-gekeurde) sloten


De deelnemers zijn herkenbaar aan een roodomrande sticker met de tekst 'hier geen gestolen fietsen'. Bij deze winkels kun je met gerust hart een fiets kopen.

Maar liefst 97 rijwielhandelaren en -reparateurs hebben inmiddels de gedragscode ondertekend en werken daardoor actief mee aan het bestrijden van fietsendiefstal in AMSTERDAM. In de onderstaande tabel staan de betreffende handelaren. Kijk voor een handelaar in je buurt naar de vermelde postcodes!